Każdy prosi o przepis na tę zupę z dyni. Jeden dodatek sprawia, że smakuje obłędnie

Dodano:
Zupa dyniowa Źródło: Shutterstock / Anna_Pustynnikova
Zupę dyniową można przygotować na wiele sposobów. Ja od lat jestem wierna jednemu przepisowi. Sekret to zdrowy składnik.

To kremowa zupa z dyni z dodatkiem aromatycznych przypraw i masła orzechowego. To ono sprawia, że zupa dyniowa nabiera niezwykle głębokiego smaku i jest jeszcze bardziej kremowa. Sam przepis jest bardzo prosty, a jeśli masz wcześniej upieczoną dynię, ugotowanie zupy zajmie dosłownie kwadrans.

Jak zrobić zupę z dyni?

Do przygotowania zupy możesz użyć dowolnej dyni. Ja najczęściej sięgam po popularną dynię hokkaido – jest nie tylko doskonała do zup, ale też łatwa w obróbce, ponieważ nie trzeba jej obierać. Kroję taką dynię w plastry, piekę do miękkości, a potem dorzucam do prosto do zupy. Do przygotowania zupy z dyni najlepiej wykorzystać bulion warzywny, ale jeśli nie mam go pod ręką, wykorzystuję zwykłą wodę (w takim przypadku dodaję więcej przypraw lub dorzucam do pieczenia razem z dynią korzeń pietruszki i korzeń marchewki, które też potem miksuję).

Nie przepisie nie podaję dokładnie ilości chili – to kwestia indywidualna. Do tej zupy ostrość chili jednak pasuje doskonale, bo dodatek masła orzechowego doskonale ją balansuje. Jeśli jednak lubisz łagodne smaki, pomiń chili w przepisie. Zupa będzie dość wyrazista dzięki dodatkom takim jak czosnek oraz imbir. Gotowy krem serwuj z kleksami słodkiej śmietanki (to również równoważy ostrość, jeśli postawisz na pikantną wersję zupy dyniowej).

Przepis: Zupa dyniowa

Pomysł na zupę dyniową z dodatkiem masła orzechowego.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
242 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz, chilli
  • 4 łyżki śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie dyniDynię pokrój na kawałki i piecz w rozgrzanym do 180 st. Celsjusza piekarniku przez pół godziny.
  2. Robienie zupyNa dnie garnka rozgrzej olej. Posiekaj czosnek, cebulę, weź starty imbir i curry, wrzuć wszystko do garnka i smaż chwilę. Dodaj upieczoną dynię, po kilku minutach zalej wszystko bulionem i gotuj kilka minut. Zdejmij zupę z kuchenki. Dodaj masło orzechowe i dopraw całość do smaku. Zmiksuj na gładko. Podawaj ze śmietaną.

Inne pomysły na podanie zupy dyniowej

Zupę dyniową z tego przepisu można podawać na wiele sposobów, nie tylko ze śmietaną. Można ją serwować z chrupiącymi grzankami, żółtym serem pokrojonym w kostkę, pokruszoną fetą, posiekaną drobno natką pietruszki i wreszcie: prażonymi pestkami dyni, orzechami czy płatkami migdałów. W każdej z wersji smak i wygląd zupy podkręci odrobina dobrej oliwy z oliwek.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...